Drumul și Crucea Talienilor

DJ209B, Pasul Stânișoara

19,3 km

37 min

Drumul Talienilor (numit și Drumul Vitoriei Lipan) este un drum județean din România care unește comunele Mălini din județul Suceava și Comuna Borca din județul Neamț prin Pasul Stânișoara. Denumirea lui vine de la drumarii italienii aduși de regele Carol I pentru a construi șoseaua.

Amenajarea drumului s-a făcut pe fondul dorinței Regelui Carol I de a realiza o legătura strategică (în primul rând militară și în al doilea rând comercială) între valea Moldovei și valea Bistriței.

Este menționat în literatură de către Mihail Sadoveanu ca element cheie în drama romanului Baltagul și se suprapune peste calea pe care a străbătut-o Vitoria Lipan pentru a-și căuta bărbatul.

Pășunea alpină de culme, oferă perspective atât asupra orașului Fălticeni și (uneori) asupra municipiului Suceava cât și asupra masivelor Rarău, Giumalău, Ceahlău sau Bistriței. Traseul de creastă (Bandă roșie), duce spre vârfurile din apropiere: Bivolul (aflat la sud și cel mai înalt din Munții Stânișoarei – 1530 m) și Muncelu. Monumentul situat la poalele versantului estic al Obcinii Stânișoara și ridicat în cinstea celor câteva sute de militari căzuți în această zonă după Lovitura de stat de la 23 august 1944. Crucea Talienilor din Pasul Stânișoara situată la limita dintre județele Neamț și Suceava.


0 0